Hevosenpaskaa vedessä

Ensimmäisestä ja tähän saakka kovin yksinäiseksi jääneestä kirjoituksestani on kulunut jo paljon aikaa.  Siinä kohtaa,kun sain sen tuskallisen tekstin purettua, väsyin.

Se on inhimillistä.

En oleta, että kukaan on käynyt kurkkimassa täällä, että onko uusia kirjoituksia. Mutta hei silti. Hei pitkästä aikaa!

Elämässämme on tapahtunut paljon tuon Esperi-kirjoituksen jälkeen. Suurin muutos on ollut Jussin muuttaminen kotiin Esperi Care Kevätportista.

Kun olen saanut etäisyyttä asioihin, näen ne hyvin paljon selkeämmin.

Enää minulla ei ole hätä Jussin puolesta, koska hoidan häntä itse, mutta silti koen velvollisuudekseni kertoa, ettei mikään oikeastaan ole muuttunut. Ei siellä koko Esperissä, eikä Kevätportissakaan, josta Jussin lisäksi moni muukin nuori on muuttanut pois.

Olen kertonut julkisuudessa hoivan epäkohdista siitä saakka, kun Esperi tuli Jussin elämään.

Kevätportin aiempi omistaja Sari Poikajärvihän myi Jussin ja muut Kevätportin nuoret hoivasopimuksineen kesällä 2016 Esperille.  Jussi ehti asua puoli vuotta Kevätportissa, ennen kauppakirjojen allekirjoittamista.

Siinä painiessani Jussin stressistä riehaantuneen epilepsian, arjen toimivuuden ja turvallisuuden kanssa ei minua ilahduttanut uutinen, että Esperi takoo naisjohtajista miljonäärejä.  Kun itse ei pystynyt tekemään omia töitään puoleentoista vuoteen, niin tuntui ironiselta lukea lehdestä, että Poikajärvestä oli tullut verokuningatar.  Hän siis haali asiakkaat ihanaan ja hyvin toimivaan yksityiseen hoivakotiinsa ja sitten, kun sai tarpeeksi asiakassopimuksia, myi koko porukan hyvällä hinnalla eteenpäin.  Ihmiskauppaahan sellainen on, vaikka sen miten pyörittelisi.

Jussin päivät, viikot ja kuukaudet Esperissä kuluivat. Kukaan ei puuttunut Esperi Care Kevätportin heikkoon ja epämääräiseen hoivaan, vaikka kuinka huusin hätääni.  Osallistuin aivan turhaan moneen verkosto-ja kehittämispalaveriin Esperin, Rovaniemen kaupungin ja muiden asukasnuorten vanhempien kanssa.

Raportoin epäkohdista Jussin kotikuntaan Pelloon, mutta sielläkin oltiin neuvottomia.

Lopulta minun oli Jussin turvallisuuden takia pakko ottaa hänet kotiin. Jos jostakin syytän itseäni, niin siitä, etten tehnyt sitä jo paljon aikaisemmin. Syytän itseäni, että uskoin asioiden muuttuvan. Niissä verkostopalavereissahan aina luvattiin, että tilanne korjaantuu. Oikeasti mitään ei tapahtunut, asiat menivät vain huonompaan suuntaan.

Esperi sai mellastaa ihan miten tahtoi, kenenkään siihen puuttumatta. Nuoret todella kärsivät tilanteesta, sillä heidän elämänsä oli sirpaleina.

Valtakunnallisesti yksityisen hoiva-alan ongelmat alkoivat todenteolla kiinnostaa tammikuussa, kun Esperin yksikössä Kristiinankaupungissa ihminen kuoli siksi, ettei häntä hoidettu.

Kupla puhkesi.

Viikkojen ajan ympäri Suomea uutisoitiin uusista tapauksista, niin Esperin kuin Attendonkin hoivan laadusta ja tapahtuneista laiminlyönneistä. Suomessa  alettiin vihdoin keskustella yksityisen hoiva-alan ongelmista. Valvira ja Avi puhaltelivat pilliin rangaistuksen merkiksi kerran jos toisenkin ja muutamia yksiköitä otettiin kunnan ja/tai kaupungin hoidettavaksi.

Tilanteeseen suhtauduttiin vakavasti kaikkialla muualla, muttei täällä meillä Lapissa, eikä varsinkaan meillä Rovaniemellä.

Rovaniemen kaupunki ei millään tavoin hätkähtänyt valtakunnallista hoivakriisiä.

Päinvastoin, täällä ovat viranhaltijat todenneet mediassakin, että kaikki on ihan ok, on ollut ihan ok , virheitä sattuu ja vanhemmilla nyt vain on niin erilaisia odotuksia.

Kauhukseni minun on todettava, ettei se kuolemantapaus olisi ollut yhtään ylimitoitettu pelko Kevätportissakaan. Lääkevirheitä ja vakavia laiminlyöntejä tapahtui niin paljon  ja sellaisessa kaaoksessa, mikä talossa vallitsi, on suorastaan ihme, että kaikki pysyivät hengissä.

Esperin mukaan hoiva on sellaista, mitä on tilattu.

Olen pyytänyt Pellon kuntaa selvittämään, kuinka paljon kunta maksoi liikaa Jussille palkatusta omahoitajasta, jonka seurasta Jussi sai nauttia vain hyvin rajoitetusti.

Pellon kunta

Hyvinvointilautakunta

Selvityspyyntö

11.3.2019

Pyydän, että Pellon kunnan hyvinvointilautakunta selvittää, kuinka paljon kunta maksoi liikaa ja ylimääräistä Esperi Care Kevätportille Rovaniemellä autistisen poikani Jussi Santeri Ilmolan omahoitajasta, joka hänelle palkattiin alkuvuodesta 2017.

Omahoitaja/-ohjaaja palkattiin Pellon kunnan toimesta, koska Jussin epilepsian kohtaustasapaino järkkyi merkittävästi, joulukuusta 2016 alkaen. Jussin unirytmi meni sekaisin jatkuvista kohtauksista ja hän valvoi usein öisin. Lisäksi hän valveillaoloaikanaan tarvitsi vierellä kulkijan, sekä autismin että  toistuvien kohtausten ja epilepsian aiheuttaman levottomuuden vuoksi ympäri vuorokauden. Tilanne oli hyvin raskas. Jouduin usein olemaan Kevätportissa Jussia hoitamassa, myös öisin. Omahoitaja palkattiin kertoimella 2,5, ilman tuntirajoitteita, yli tehostetun palveluasumisen eli etupainotteisesti myös niihin tilanteisiin, kun Jussi öisin valvoo tai ei saa illalla unta.

Kevätportin entiset hoitajat ja muut tapauksia nähneet toisten asukasnuorten vanhemmat ovat kertoneet minulle sen minkä jo tiesinkin, ettei Jussin omahoitaja suinkaan hoitanut pelkästään Jussia, vaan kaikkia muitakin. Sen lisäksi nk. “Jussivuorolainen” pesi pyykkiä ja siivosi sekä valmisteli ruokia ja hoiti juoksevia asioita.

Jussi sai kaiken muun kaaoksen lisäksi muutamia epilepsiakohtauksia niin, ettei omahoitaja nähnyt.

Kun asiaa tiedustelin, niin minulle kerrottiin, että on ollut toisen asukkaan huoneessa hoitamassa toista asukasta. Lisäksi olen ihmetellyt lukuisia lääkevirheitä, joita kaikkia ei ole edes kirjattu.

Mietin, että jos on vain yksi asukas, jota täytyy hoitaa, niin miten ihmeessä voi unohtaa yhden tärkeimmistä asioista eli lääkkeet. On tullut selkeästi ja toistuvasti näytetyksi toteen, että Jussin omahoitaja hoiti muitakin ja muutakin.

Epilepsiakohtaus voi olla hengenvaarallinen varsinkin silloin, jos kukaan ei ole auttamassa.  Jussi kaatuu usein suorilta jaloilta kohtauksen saadessaan ja pään iskeytyminen lattiaan tai huonekaluihin on sekin jo vaarallista. Lisäksi on vaara, että tukehtuu, jos kaatuu vaikka sänkyyn naamalleen.

Mielestäni Esperi on asettanut puolustuskyvyttömän ihmisen hengenvaaralliseen tilaan ja laiminlyönyt hoidon useita kertoja, koska Jussilla ei ole ollut vierellään hänelle palkattua omahoitajaa. Omahoitaja ei toteutunut niin kuin olisi pitänyt ja miten siitä maksettiin.

Jussilla ei ollut unettomina öinään kertaakaan omahoitajaa, eikä myöskään aamuisin, vaan hänet, niin kuin muutkin Kevätportin asukkaat avusti aamuissa yökkö ja yksi-kaksi muuta hoitajaa. Kun talo oli täynnä, oli heidän hoidettavanaan 15 nuorta, joista osa liikuntavammaisia ja täysin autettavia. Aamut olivat usein yhtä sekavaa kaaosta, kuten jokainen voi tuosta miehityksestä päätellä.

Vasta huhtikuussa 2018 silloinen päällikkö määräsi, että omahoitaja on oltava myös aamuisin, niin kuin kunta on sen maksanutkin. Kunnasta oli myös ilmoitettu erään hoitajan tuskastuneena asiaa tiedustellessa, että hoitaja on maksettu 24/7 periaatteella ja niinhän päätöksessä lukikin.

Toukokuun 2018 Jussilla oli omahoitaja aamuisin. Siis yhden kuukauden.

1.6.2018 hän muutti takaisin kotiin asumaan.

Jussi on Kevätportissa asuessaan ollut arkipäivisin joko Luovissa koulussa tai Kolpeneella Myllärin pajalla 9-15 ja perjantaisin 9-14. Taksimatkaan on mennyt noin 30 minuuttia, joten hän on usein ollut Kevätportissa 15.30 ja perjantaisin 15.00, jolloin hänet on haettu kotiin viikonlopun viettoon. Yleensä Jussi on nukkunut 21-22, joten melko lyhyt vuoro on ollut omahoitajalla, koska hän on lähtenyt pois käsittääkseni 21.30 viimeistään. Öissä on ollut vain yksi hoitaja, vaikka Jussi olisi valvonutkin, ja samoin aamuissa ei ollut omahoitajaa, kuin vasta viimeisen kuukauden, kun Jussi oli Kevätportissa. Pyynnöistä huolimatta en ole saanut Jussille omahoitajaa öisin, kun hän on valvonut. Vaikka ymmärsin, että kunta tämän omahoitajan palkkasi nimenomaan myös näitä öitä varten.

Jussi on viettänyt lähes kaikki viikonloput joko minun tai isänsä luona, samoin lomat. Vain muutaman viikonlopun hän on ollut Kevätportissa. Onko omahoitajassa ollut samanlainen omavastuu kuin muissakin hoitajissa, että on maksettu omavastuuta 7 vrk? Kuitenkaan lennosta takaisin palauttaminen “Kevätportti-kotiin” ei olisi onnistunut, koska ei siellä olisi ollut hoitajaa Jussille varattuna.  Kotilomat on pitänyt tietää hyvin aikaisin, jopa pari kuukautta aiemmin.

Uskon, että Pellon kunnan liikaa maksama osuus on hyvin suuri. Se voi olla jopa kymmeniätuhansia euroja.

Pellon kunta on saamieni tietojen mukaan maksanut Jussista seuraavasti: tehostettu palveluasuminen 160 euroa /vrk ja vakituinen hoito eli omahoitajan osuus 464,85 euroa /vrk. Yhteensä: 624,85 euroa/vrk.

Omahoitajapäätöksessä todetaan, että hoitaja on 2,5 mitoituksella/Jussi/päivä. Ei tuntirajoitteita, koska kunta maksaa yli tehostetun palveluasumisen eli 24/7. Jussille on vierellä kulkija valveillaoloajaksi kaikkina vuorokaudenaikoina.

Kunta on maksanut Jussin hoidosta ja Jussi on itse maksanut vuokran, ruuan, lääkkeet ja kaiken muun, mitä nyt arjessa tarvitsee.

Olen kummastellut Pellon kunnan suhtautumista asiaan. Olen niin kotiseuturakas ihminen, että minusta on tuntunut pahalta, kun olen nähnyt, ettei kunnan maksamalle isolle summalle ole saatu vastinetta.  Olen tämän kertonut useaan otteeseen kuntaan, viesteissä ja palavereissa. Lisäksi olen julkisuudessa kertonut moneen otteeseen tästä tilanteesta ja epäkohdista, myös omahoitaja-asiasta. Mikään ei ole herättänyt Pellon kunnassa ihmetystä ja halua tarkistaa edes sitä, että onko Esperille maksettu liikaa.

Minun mielestäni on maksettu paljon liikaa.

 Luulisi, että aikana, jolloin kunnat ovat taloudellisesti hyvin tiukoilla, tällainen asia kiinnostaisi.

Pellon kunta ei ole valvonut lainkaan Kevätportin toimintaa. Tiedän, että Rovaniemen kaupungin pitäisi valvoa myös muille kunnille, mutta sekin on ollut olematonta. Ei Rovaniemen kaupungista osattu vastata edes siihen, kun kysyin että lasketaanko Jussin 2,5 kertoimen hoitaja, yli tehostetun palveluasumisen, kokonaismitoitukseen.

Kyllä se varmaan laskettiin, koska Pellon kunnan maksama hoitaja oli kaikkien käytössä.

Pyydän, että pyydätte Esperiltä selvityksen siitä, miksi omahoitaja ei toteutunut “yli tehostetun palveluasumisen” niin kuin kunta sen maksoi ja vaaditte liikaa maksettuja rahoja takaisin.

Väitettäni tukevat työvuorolistojen lisäksi Jussin, hoitajien ja minun näkemä, kuulema ja kokema.

Olen ollut hyvin tyytyväinen siihen, että Pellon kunta vastasi huoleemme ja palkkasi Jussille omahoitajan Kevätporttiin. Surullinen ja vihainen olen siitä, ettei Jussilla ollut sellaista omaahoitajaa sitten kuitenkaan ja ettei kukaan kuunnellut minua, kun tästä kerroin, heti kun tilanteen havaitsin, melko heti omahoitajan palkkaamisen jälkeen.

Vastaan mielelläni asiaa koskeviin kysymyksiin.

Lisäksi kirjoitin kirjeen Rovaniemen perusturvalautakunnalle, joka pyysi meitä vanhempia kuultavaksi viime viikolla. Minusta olisi ensiarvoisen tärkeää, että Esperin ja kaupungin välinen soipimus avattaisiin. Löytyykö sieltä jokin syy, miksi kaupunki niin voimallisesti Esperiä puolustaa.

28.5.2019
Rovaniemi
Hyvä perusturvalautakunta, kiitos kutsusta tulla kuultavaksi kokoukseenne. En valitettavasti pääse Jussin hoidollisista asioista johtuen paikalle, mutta haluan omalta osaltani tuoda Esperi Care Kevätportin osalta esille ja tarkasteltavaksi muutaman tärkeän asian. 
Olen järkyttynyt siitä, ettei Rovaniemen kaupunki eikä myöskään kotikuntamme Pello ole millään tavoin puuttunut Esperin toimiin, väärinkäytöksiin eikä hoidon laiminlyönteihin. Minun oli pakko ottaa Jussi pois Kevätportista, koska siellä ei pystytty vastaamaan hänen turvallisuudestaan. Jussi on autistinen ja autismiosaaminen Kevätportissa on aivan olematonta, samoin vaihtoehtoiset kommunikointimenetelmät olivat aivan täyttä hepreaa monelle hoitajalle. Tämä on väärin. Ihmisellä on oikeus saada asianamukaista hoitoa ja tuettu arki ja lisäksi hänellä pitää olla mahdollisuus kommunikoida tavalla, jonka hän osaa. 
Esperi ei pyynnöistäni huolimatta hankkinut hoitajilleen koulutusta edellämainittuihin asioihin.

Valvonta on ollut olematonta, eikä se ole antanut oikeita vastauksia siitä, mitä Kevätportissa tapahtuu.

Valvonnan tulisi kohdistua jokaisen asukkaan hoidon toteutumaan yksilötasolla. Kokonaismitoituksen tuijottaminen ei kerro oikeastaan yhtään mitään. Sillä saadaan vain leima paperiin, että valvonta on suoritettu.

Minusta on erikoista, etteivät luottamushenkilöt ole tämän kummemmin pystyneet puuttumaan jo pitkään jatkuneeseen tilanteeseen vai onko niin, että viranhaltijat vievät ja luottamushenkilöt tulevat perässä ?
Ei oikein voi kehua, kun ote on ollut samanlainen, kuin silloin, jos hevonen vetheen paskantaa ja sitä kepillä heilutethaan.

 

Flinkkilä & Tastula: Kuka määrää vammaisen ihmisen arjen ja elämän ? 21.4.2018

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *